سختی تیوب ابزار دقیق :
انتخاب مناسب ، بررسی ، نصب و راه اندازی تیوب ابزار دقیق و هم چنین اطمینان کامل از درست کار انجام دادن سیستم تیوب ابزار دقیق، لازم و ضروری است. از آنجایی که صنعت S-LOK در حقیقت سازنده، و از طرفی دیگر عرضه کننده تیوب ابزار دقیق می باشد و باید همیشه این موضوع مهم را مد نظر داشته باشد که انتخاب دقیق و درست داشته باشد و تیوب ابزار دقیق با کیفیت بسیار بالا عرضه کند.
انتخاب مناسب تیوب ابزار دقیق برای اطمینان داشتن از ایمنی بودن ، ناتراوا و بدون نشتی بودن سیستم های تیوب ابزار دقیق بسیار مهم و ضروری است. هم چنین صنعت S-LOK مفتخر است که توانسته در زمینه انتخاب تیوب ابزار دقیق برای درخواست ها، گام های بلندی بردارد.
معیار انتخاب درست تیوب ابزار دقیق، متریال، سختی تیوب ابزار دقیق، ضخامت دیواره های تیوب ابزار دقیق، صیقل سازی و جلا کاری سطح تیوب می باشد. مشخصات ASTM (بزرگترین سازمان های بین المللی توسعه دهنده استاندارد، که در اصل انجمن مواد و آزمون آمریکا می باشد) برای پوشش تیوب ابزار دقیق از نظر متریال، سختی و ضخامت دیواره می باشد.
ضخامت دیواره تیوب ابزار دقیق :
تیوب ابزار دقیق همیشه باید صاف تر از متریال اتصالات باشد. هم چنین برای رسیدن به اتصالات بدون نشتی که موضوع خیلی مهمی است و هم چنان توصیه می شود، سختی و استقامت تیوب ابزار دقیق در قسمت مشخصات و جزییات تیوب ابزار دقیق بیان شده است، که در این صورت دست یافتن به اتصالات ناتراوا ممکن می شود.
بزرگترین سوء برداشت ها در مورد سختی تیوب ابزار دقیق در حیطه تیوب استنلس استیل می باشد. اتصالات تیوب ابزار دقیق با متریال استنلس استیل S-LOK در آزمون های آزمایشگاهی با سختی تیوب ابزار دقیق تا RB 90 موفق بوده است. هم چنین قابل قبول و مجاز در بالاترین میزان سختی در ASTM A212 و ASTM A269 می باشد.
به هر حال اتصالات تیوب ابزار دقیق S-LOK به طور بهینه کار انجام می دهد و از طرفی بالاترین کارکرد و مزیت ها را برای تیوب ابزار دقیق با میزان سختی زیر RB 80 فراهم می کند. هم چنین پیشنهاد می شود، زمانی که تیوب ابزار دقیق با متریال استنلس استیل با ASTM A213 / A269 خریداری می شود، مشخص کنید که سختی تیوب ابزار دقیق بهتر است از RB 80 تجاوز و تخطی نکند.
از طرفی بهترین ثمره جایی بدست می آید که سختی تیوب ابزار دقیق با متریال استنلس استیل در رنج و دامنه RB 75-80 باشد. هم چنین لازم به ذکر است که هزینه های نصب تیوب ابزار دقیق پایین تر است، زیرا خم کاری و نصب تیوب ابزار دقیق به سهولت و آسانی صورت می گیرد.
نصب کنندگان تیوب ابزار دقیق بهتر است عمل چرخش 1-1/4 را به طور کامل انجام دهند و بعد از سفت کردن کامل آن مطمئن شوند که اتصالات به خوبی صورت گرفته باشد. این کار بهترین عملکرد را خواهد داشت، مخصوصا برای تیوب ابزار دقیق سخت تر، در جاهایی که گشتاور بیشتری لازم است.
تیوب ابزار دقیق برای خدمات گازی :
برای میزان فشار مجاز تیوب ابزار دقیق در رنج، دامنه و گستره ضخامت دیواره ها، ارزش S محاسبه شده که به عنوان ANSI کد B31.1 قلمداد شده است.
رنج و دامنه و هم چنین تنوع در ضخامت دیواره های تیوب ابزار دقیق از 0.028 تا 0.109 در سری های O.D اینچ می باشد. این ضخامت دیواره ها در تیوب ابزار دقیق عموما و به طور کلی برای تیوب ابزار دقیق تا 1 ترجیح داده می شود. و هم چنین برای سایز های بالاتر این ضخامت دیواره ها ممکن است تا 0.125 و 0.167 افزایش پیدا کند.
نگاهی به یکسری از مشخصات تیوب ابزار دقیق :
برای بالاترین میزان امنیت و جلوگیری از تاثیرات ظاهری در هر سیستم گازی، توصیه می شود که ضخامت دیواره های تیوب ابزار دقیق کمتر از این مقداری که در جدول زیر نشان داده شده است نباشد :
گازهای سبکی از قبیل هلیوم، هیدروژن و غیره، مولکول های بسیار کوچکی دارند که می توانند حتی از از طریق کوچکترین شکاف راهی برای فرار، توسط تاثیرات سطحی بر روی تیوب ابزار دقیق پیدا کنند. با بالا رفتن O.D تیوب ابزار دقیق، و هم چنین از طرفی احتمال خراشیدگی و تاثیرات ظاهری در نحوه چفت و بست درست و صحیح دخالت دارد.
در بیشتر اتصالات موفق برای خدمات گازی، همه ترکیبات و ساختار نصب باید به دقت دنبال شود و ضخامت تیوب ابزار دقیق بهتر است به طرز شایسته ای انتخاب شود. یک تیوب ابزار دقیق با میزان ضخامت دیواره بالا (ضخیم)، استقامت بیشتری در اقدامات فرولی نسبت به تیوب ابزار دقیق با میزان ضخامت دیواره پایین (نازک) دارد.
این موضوع (ضخامت بالای دیواره ها) اجازه می دهد که فرول ها فرصت نوسازی عیوب سطحی و جزئی را داشته باشند. از طرفی یک تیوب ابزار دقیق با دیواره های نازک مخرب خواهد بود و پیشنهاد میزان استقامت پایین به اقدامات فرولی در حین مراحل اسمبل کردن، شانس نوسازی تاثیرات سطحی که بسیار لازم و ضروری برای خدمات گازی می باشد را کاهش می دهد.
خم انحرافی در تیوب ابزار دقیق :
تیوب ابزار دقیق با متریال استنلس استیل و غیرقابل نفوذ بودن آن، با تقویت و لعاب کاری 304 و یا با تیوب ابزار دقیق با متریال استنلس استیل 316 با ASTM A213 / A269 یا هم ظرفیت توصیه می شود. هم چنین لازم است گفته شود که 4-1 از عوامل ایمنی، استقامت و تنش پذیری با تحمل میزان فشار تا 7500 PSI در گرما و حرارت اتاق جای توجه دارد.
سختی تیوب ابزار دقیق نباید از RB 80 تجاوز کند، و میزان و دامنه سختی پسندیده تر برای تیوب ابزار دقیق RB 75-80 می باشد. تیوب ابزار دقیق باید برای خم کاری و گشاد کردن دهانه مناسب باشد و باید عاری از هر گونه تاثیرات سطحی و عیوب باشد.
هم اکنون قصد داریم به بررسی تفاوت میان تیوب ابزار دقیق و پایپ بپردازیم :
سیستم های خط لوله جریان گازها و مایعات استاندارد که برای وسایل ساده خانگی مورد استفاده قرار می گیرد، و یا برای صنایعی که بیشتر نیاز به آن دارند؛ برای سال های زیادی از رزوه ها و دندانه های پایپ با متریال های گوناگون و متنوع ساخته می شد.
هم چنین فورم های مختلفی از اتصالات پایپ استاندارد شده برای اسمبل کردن و لوله کشی مورد استفاده قرار می گرفت. برخی از سیستم ها تحت فشار بسیار بالا، با مشکلاتی از قبیل نشتی، به علاوه وجود وسایل و تاسیسات دست و پا گیر و کم بازده و هم چنین داشتن هزینه های بسیار بالا به منظور نصب و راه اندازی و هزینه های نگهداری مواجه بود.
از این رو استفاده از پایپ در این سیستم ها به طور فراوان و قابل توجهی با تیوب ابزار دقیق جایگزین شد، که می تواند به خاطر فواید و مزیت های بسیار زیاد که تیوب ابزار دقیق پیشنهاد می کند، باشد.
متد قدیمی : هر اتصالی رزوه شده و دندانه ای است، و اتصالات فراوانی لازم دارد. و سیستم انعطاف پذیری ندارد و یا می توان گفت فرآیند نصب و راه اندازی به آسانی صورت نمی گیرد. از طرفی خدمات برای اتصال ها در داخل صاف و هموار نمی باشد. هم چنین محدودیت ها و موانع در میزان جریان وجود دارد. شکل زیر نمونه ای از یک متد قدیمی که در واقع از یک پایپ می باشد را نشان داده است :
متد مدرن و به روز : تیوب ابزار دقیق قابلیت عملیات خم کاری را دارا می باشد، و به اتصالات بسیار کمی احتیاج دارد. هیچ نیازی به رزوه و دندانه نیست و سبک و متراکم می باشد. هم چنین مراحل نصب و راه اندازی و خدمات رسانی به آسانی و سهولت انجام می پذیرد و هیچ محدودیت و موانع داخلی برای جریان آزاد وجود ندارد. در شکل زیر نمونه ای از متد مدرن و جدید که در واقع از یک تیوب ابزار دقیق می باشد را نشان داده است :
مزیت ها و فواید بزرگ تیوب ابزار دقیق بر خلاف یک پایپ :
1. کیفیت در خم کاری تیوب ابزار دقیق : تیوب ابزار دقیق استقامت بالایی دارد، اما نسبتا دیواره های نازکی دارد، که این ویژگی عمل خم کاری را آسان می کند. هم چنین فرآوری و ساخت تیوب ابزار دقیق آسان می باشد.
2. استقامت بی نظیر تیوب ابزار دقیق : همان طور که گفته شد تیوب ابزار دقیق استقامت بالاتری نسبت به یک پایپ دارد. هم چنین هیچ بخش و نقطه ضعفی از کاهش ضخامت دیواره های تیوب ابزار دقیق توسط رزوه ها و دندانه ها وجود ندارد. در واقع تیوب ابزار دقیق به هیچ رزوه و دندانه ای احتیاج ندارد و تیوب ابزار دقیق با ضخامت های بسیار بالا در دیواره ها، درخواست داده نمی شود. شکل زیر بر اساس آنچه که گفته شد نمونه ای از تیوب ابزار دقیق و یک پایپ را به تصویر کشیده است :
3. تیوب ابزار دقیق با میزان آشفتگی کمتر : خم کاری تیوب ابزار دقیق به صورت نرم انجام می شود، که نتیجه آن گذر جریانات به صورت ساده و پر بازده صورت می گیرد و از میزان فشار وارده کاسته می شود.
4. صرفه جویی در فضای موجود و وزن با استفاده از تیوب ابزار دقیق : انجام عمل خم کاری با کیفیت بهتر و با یک قطر بیرونی کوچک تر به کار رفته در تیوب ابزار دقیق، در فضای موجود صرفه جویی به عمل می آورد و اجازه کار در نزدیکی فضای یک چهارم را فراهم می کند. تیوب ابزار دقیق با سایز های کوچک تر و وزن کمتر موجود می باشد.
5. انعطاف پذیری در تیوب ابزار دقیق : تیوب ابزار دقیق سختی کمتری دارد، و گرایش تیوب ابزار دقیق به انتقال ویبره و لرزش از یک اتصال به دیگر اتصال کمتر است.
6. اتصالات کمتر به کار رفته در تیوب ابزار دقیق : با انجام عمل خم در تیوب ابزار دقیق می توان گفت که جانشین مناسبی برای زانویی ها می باشد. اتصالات اندک یعنی پیوستگی های کمتر و کمتر شدن احتمال بروز نشتی.
7. پیوستگی های تنگ تر در تیوب ابزار دقیق : اتصالات تیوب ابزار دقیق با کیفیت و هم چنین نصب و راه اندازی به طور صحیح این اطمینان را به طور کامل می دهد که در سیستم ها احتمال بروز نشتی به حداقل می رسد.
8. ظاهر زدایشگر تیوب ابزار دقیق : تیوب ابزار دقیق اجازه می دهد کنترل های نرم تر و هموارتری با اتصالات کمتر برای یک سیستم تیوب ابزار دقیق حرفه ای محقق و دیده شود.
9. ساخت و تولید زدایشگر تیوب ابزار دقیق : هیچ گونه نشتی در اتصالات و پیوستگی های تیوب ابزار دقیق سر رشته ندارد و در مقابل رزوه و دندانه ای وجود ندارد، و شانس بسیار پایینی وجود دارد که مقدار تراشه و براده های فلز بر اساس عوامل خارجی در سیستم وجود داشته باشد.
10. عملیات نصب و راه اندازی و هم چنین عملیات جداسازی در تیوب ابزار دقیق : هر اتصال تیوب ابزار دقیق در حقیقت وظیفه انجام پیوستگی و یگانگی را بر عهده دارد. اتصالات تیوب ابزار دقیق هم می تواند مکررا و به راحتی با عمل چرخاندن، عمل جدا سازی را محقق کنند.
11. نگهداری کمتر در خصوص تیوب ابزار دقیق : فواید و مزیت های تیوب ابزار دقیق و اتصالات تیوب ابزار دقیق مجموعا قابل اطمینان می باشند و مراحل نصب و راه اندازی بدون دردسر صورت می گیرد.
هم اکنون قصد داریم با توجه به اشکال زیر تثبیت موقعیت تیوب ابزار دقیق را در مکان های مختلف نشان دهیم و در اصل مشخص شود که تیوب ابزار دقیق تا چه مقدار می تواند تغییر زاویه داشته باشد :
در این بخش قصد آن را داریم که کمی در خصوص علل رایج خم کاری نامناسب تیوب ابزار دقیق توضیح دهیم، که از طرفی می تواند جزء مسائل پر اهمیت در تیوب ابزار دقیق باشد :
شکل زیر یک خم صحیح را در تیوب ابزار دقیق نشان می دهد. خم هایی که کمی و یا با هیچ سطح صاف و تخت شدگی، با استفاده از تجهیزات و روش های صحیح خم کاری، به دست آمده اند. زمانی که به روابط مشترک شعاع خم کاری ، ضخامت و سختی تیوب ابزار دقیق توجه درخور و مناسبی می شود، خم کاری به درستی صورت می گیرد.
هم چنین در شکل دیگری که در پایین نشان داده شده است، یک خم تخت شده و مسطح شده را نشان می دهد، که علت به وجود آمدن آن استفاده از شعاع کوچک تر است، و یا قطر تیوب ابزار دقیقی که خم شده در بلوک شعاعی تیوب ابزار دقیق بزرگ تر باشد.
در شکل زیر یک گره خوردگی با صاف شدگی را نشان می دهد که به دلیل یک لغزش در ابزار خم کننده و یا استفاده از تیوب ابزار دقیق بدون آنیل یا گرما ندیده ایجاد می شود. تیوب ابزار دقیق باید به وسیله یک گیره در جای خود محکم قرار گیرد، تا از لغزش به هنگام انجام عمل خم کاری جلوگیری شود.
شکل دیگری که در پایین مشاهده می شود، یک خم کاری با چین خوردگی و چروک را نشان می دهد که در مواقعی اتفاق می افتد که از تیوب با ضخامت کم استفاده می شود.
مسیریابی خم کاری در تیوب ابزار دقیق :
برای ایجاد یک انحراف در یک تیوب ابزار دقیق مشهود است که نیاز به ایجاد دو خم در تیوب ابزار دقیق می باشد. با ابزارهای دستی خم کننده تیوب ابزار دقیق، به وجود آوردن خم 45 درجه بسیار کار آسانی می باشد و برای ایجاد یک خم انحرافی مناسب در تیوب ابزار دقیق کافی است گام هایی را که در قسمت پایین در موردش توضیح داده می شود را اجرایی کرد :
گام اول : اول از همه مقدار انحراف موجود در تیوب ابزار دقیق باید مشخص شود. (اندازه F در شکل بالا)
گام دوم : قدم بعدی مشخص کردن زاویه انحراف است که بین 30° تا 45° می باشد. زاویه 45° پیشنهاد می شود زیرا اکثر ابزارهای خم کننده تیوب ابزار دقیق برای زاویه 45° نشانه گذاری شده است.
گام سوم : طول تیوب ابزار دقیق برای ایجاد انحراف مورد نیاز محاسبه شود. (مقدار L در شکل بالا)
برای اندازه گرفتن مقدار L در زاویه 30° ، F*2=30 طول انحراف مورد نظر می شود، و برای زاویه 45° ، F*1/414=45 طول انحراف مورد نظر می شود.
گام چهارم : موقعیت شروع انحراف را در تیوب ابزار دقیق مشخص کنید (A) تا یک علامت مرجع داشته باشید. بعد از آن اندازه طول انحراف (L) را که در گام سوم توضیح داده شد، بدست بیاورید و از نقطه شروع علامت مرجع اندازه بگیرید و سپس نقطه دوم را علامت بزنید (B). حالا می توانید خم ها را ایجاد کنید.
گام پنجم : ابتدا علامت A با استفاده از ابزار خم کننده تیوب ابزار دقیق خم شود، سپس، نقطه دوم (علامتB) را 45 درجه خم کنید. برای انجام این کار از دستورالعمل هایی که توضیح داده شد استفاده شود.
مسیریابی خم کاری احتمالا دشوارترین و اما از مهم ترین موارد در ملاحظات طراحی سیستم است. مسیریابی مناسب شامل رسیدن خط تیوب ابزار دقیق از یک نقطه به نقطه دیگر از طریق بهترین مسیر است. لازم به ذکر است که از فشار و کشیده شدن بیش از حد بر روی مفصل خودداری کنید، زیرا مفصل تحت فشار و کشیده شده در نهایت دچار بروز نشتی می شود.
اجازه برای انقباظ و انبساط در تیوب ابزار دقیق : برای یک خط یا تیوب ابزار دقیق طولانی از خم U شکل استفاده کنید تا انقباظ و انبساط برای سیستم مشکلی ایجاد نکند. در این خصوص به شکل زیر توجه کنید :
اجازه برای حرکت در زیر بار : جدایی از تیوب ابزار دقیق، حتی برخی از سیستم ها که ظاهرا محکم هستند هم زیر بار زیاد ممکن است از جای خود حرکت کند. برای درک بهتر این موضوع به شکل زیر توجه کنید :
برای دور زدن تیوب ابزار دقیق از موانع نیازی نیست بیش از حد برای رسیدن به خم 90 درجه اصرار داشت : در تیوب ابزار دقیق کمی و افت فشار در یک خم 90 درجه بیشتر از دو خم 45 درجه است.
بهتر است خط تیوب ابزار دقیق از اجزایی که تعمیر و نگهداری دوره ای دارند، دور نگه داشته شود :
سعی شود فرم مناسبی برای اجرای تیوب ابزار دقیق در نظر گرفته شود تا تعمیر و نگهداری و هم چنین عیب یابی آسان تر گردد :
اکنون کمی به بررسی کلمپینگ (گیره) که نقش بسیار پراهمیت و مهمی را می تواند در یک تیوب ابزار دقیق داشته باشد، می پردازیم :
پس از تمام شدن خم کاری تیوب ابزار دقیق و هم چنین نصب و راه اندازی تیوب ابزار دقیق، تنها کافی نیست که آن ها را در هوا معلق نگه داشت. در صورتی که تیوب ابزار دقیق بدون ساپورت و گیره رها شود ، باعث می شود سیستم تیوب ابزار دقیق دچار لرزش شود و در جای خود بچرخد، که باعث نشتی در اتصالات و یا حتی افتادن تیوب ابزار دقیق بر اثر خستگی شود.
ساپورت کردن و بستن تیوب ابزار دقیق از ضروریات لازم در صنعت سیالات با فشار بالا است. تیوب ابزار دقیق می تواند به صورت جداگانه و یا هم چنین به صورت چندتایی ست و یکی شود. مهم ترین قسمت هر سیستم طریق درست بستن تیوب ابزار دقیق می باشد، و از طرفی داشتن کلمپ های مناسب برای رسیدن به نتیجه نهایی از نیازهای مبرم می باشد. هم چنین برای یک سیستم مقاوم در برابر لرزش و ارتعاش، استفاده از کلمپ مناسب ضروری می باشد.
لازم به ذکر است که بیشتر تولید کنندگان تعیین می کنند که از قطعات تایید شده SAE و JIC هم در تجهیزات استفاده شود. هم چنین بهترین راه برای پیروی از این دستورالعمل ها استفاده از کلمپ ها می باشد که قسمت بالایی و پایینی کلمپ از فلز و لاستیک شکاف دار ساخته شده است. از طرفی این کلمپ ها تیوب ابزار دقیق و هم چنین لوله ها را احاطه می کنند و آنها را محکم در جای خود نگه می دارند. در اشکال زیر دو نمونه از کلمپ که یکی مدل استاندارد و دیگری مدل دو سوراخ می باشد، نشان داده شده است :
ثبت نظر