اتصالات همانطور که از نامشان مشخص است، به قطعههایی گفته میشود که ۲ یا چند مسیر لولهکشی را به یکدیگر متصل کرده و جریان عبوری را برقرار میکنند. بهطور کلی در هرکجا که ۲ یا چند لوله به هم میرسند، هرکجا که نیاز به تغییر جهت جریان حس میشود و در هرکجا که نیاز به انشعاب و چندتکه کردن یک جریان اصلی را داریم، از اتصالات استفاده میکنیم. در این مقاله میخواهیم راجع به گروهی مهم و پرکاربرد از اتصالات صحبت کنیم؛ اتصالات آلیاژی. اگر نیاز به کسب اطلاعات مفید و مؤثر در مورد این اتصالات، قیمت اتصالات آلیاژی و خرید اتصالات آلیاژی دارید، تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
انواع اتصالات موجود در دنیای تأسیسات و صنعت لولهکشی برای استفاده در شرایط محیطی متفاوت و صنایع مختلف طراحی و ساخته شدهاند. این اتصالات از نظر جنس متریال ساخته شده، نحوه برقراری اتصال، تعداد پورتهای ورودی و خروجی، کلاس کاری از نظر میزان مقاومت در برابر دما، رطوبت و فشار و مکانیسم برقراری جریان عبوری با یکدیگر تفاوتهای اساسی دارند.
برای مثال انواع مختلف اتصالات ابزار دقیق موجود در بازار از مواد اولیه مختلفی ساخته شدهاند. اتصالات فولادی، استنلس استیلها، گالوانیزهها، اتصالات پلاستیک فشرده، اتصالات پارکر و سوئیچ لاک و غیره. یکی از پراستفادهترین و انعطافپذیرترین اتصالات موجود، انواع آلیاژی هستند که از آلیاژ چند فلز مختلف ساختهوپرداخته میشوند.
هرکدام از اتصالاتی که ذکر شد کارکرد و ویژگیهای خاص خود را داشته و برای استفاده در محیطهای کاری خاصی طراحی و ساخته میشوند. اتصالات آلیاژی نیز ویژگیهای مخصوص به خود را دارد. در ادامه در مورد ویژگیهای این اتصالات، استانداردهای ساخت، قیمت اتصالات آلیاژی و نکاتی در زمان خرید اتصالات آلیاژی صحبت خواهیم کرد.
این اتصالات از دوام و طول عمر بسیار بالایی برخوردار هستند. از این اتصالات علاوه بر استفادههای روتین مانند تغییر جهت جریان و گرفتن انشعابات مختلف از جریان اصلی، برای اهداف مختلفی مانند شاخهگذاری و تغییر قطر خط لوله نیز استفاده میشود.
آلیاژهای مختلف از ترکیب موادی مانند فولاد، آلومینیوم، پلاستیک فشرده پلی کربنات و چندین و چند ماده دیگر به دست میآیند. خرید اتصالات آلیاژی امروزه در صنایع مختلف بسیار رایج بوده و قیمت اتصالات آلیاژی در مقایسه با قیمت اتصالات فوری و اتصالات فولادی و استنلس استیل، مقرونبهصرفهتر است.
انواع اتصالات را علاوه بر جنس، از نظر نوع اتصال به سیستم و شبکه لولهکشی نیز میتوان مورد دستهبندی قرار داد. از این نظر اتصالات مختلف در ۳ دسته اصلی زیر قرار خواهند گرفت.
در اتصالات لب جوش یا BW (butt welding)، ابعاد اتصالات با توجه به استانداردهای ASME B16.9 و MSS SP43 ساخته میشوند. اتصالات لب جوش مطمئنترین و اقتصادیترین روش برای آببندی لولههای بزرگتر از ۲ اینچ است.
این اتصالات در کلاسهای ۳۰۰۰، ۶۰۰۰ و ۹۰۰۰ و بر اساس استاندارد ASME B16.11 و ASTM A105 طراحی و تولید میشوند. اتصالات ساک ولد در انواع زانویی SW، سهراهی SW، کوپلینگ SW و غیره وجود دارند.
از این اتصالات در مواردی که جریان عبوری حامل مواد سمی، مواد خطرناک، مواد آتشزا، مواد شیمیایی گرانقیمت و جایی که نشتی صفر تضمینشده موردنیاز است مورد استفاده قرار میگیرند. این اتصالات برای لولههای فشار قوی که تحت فشار و دمای بالا کار میکنند بسیار مناسب هستند.
این اتصالات در کلاسهای ۲۰۰۰، ۳۰۰۰ و ۶۰۰۰ بر اساس استاندارد ASME B16.11 طراحی و تولید میشوند. یکی از روشهای رایج در اتصال لولههای فولادی، استفاده از اتصالات پیچی یا رزوهای است. این اتصالات با حروف اختصاری. Scrd یا TE شناخته شده و جزو اتصالات غیردائمی با قابلیت جدا شدن قطعات متصل شده هستند.
پس از آشنایی با انواع اتصالات نوبت آن رسیده است که با ویژگیهای عالی و منحصربهفرد این اتصالات از نزدیک آشنا شویم. ویژگیهایی که این اتصالات را تبدیل به یکی از پرکاربردترین و محبوبترین اتصالات موجود در بازار کرده است. برخی از این ویژگیهای مهم و برجسته از قرار زیر هستند:
تطبیقپذیری و انعطافپذیری بسیار بالا
قابلاعتماد و مطمئن
مقاوم در برابر دمای محیطی بالا
مقاوم در برابر فشار کاری بالا
مقاومت بالا در برابر سایش و خوردگی
مقاومت مکانیکی بالا در برابر فشارهای مکانیکی و ضربههای ناشی از تغییر فشار جریان عبوری
خرید اتصالات آلیاژی بنا به دلایل ذکرشده بسیار رایج و متداول است. همچنین قیمت اتصالات آلیاژی با توجه به خواص عالی و طول عمر بالایی که دارند بسیار مقرونبهصرفه و اقتصادی است.
آلیاژها تحت فرآیندهای خاص در دمای کاری مشخص و با استفاده از کاتالیزورهای خاص بهدست میآیند، به همین دلیل دارای ساختاری یکپارچه و مستحکم هستند. این اتصالات ثبات فوقالعاده بالایی داشته و با کار کردن در محیطهای خورنده، اسیدی و فشار بالا دچار تغییر حالت یا دفرمهشدن نمیشوند.
برای مثال آلیاژی که از فولاد، آهن و آلومینیوم ساخته شود از هر سه این فلزات محکمتر و در عین حال انعطافپذیرتر خواهد بود. به همین دلیل خرید اتصالات آلیاژی معمولاً در اولویت قرار میگیرد. آلیاژها بر اساس یک فلز اصلی و پایه و ترکیبی از چند فلز یا نافلز دیگر ساخته میشوند.
هدف اصلی از ایجاد آلیاژهای مختلف، به دست آوردن خواص دلخواه و مورد نظری مانند استحکام بالا، مقاومت در برابر نفوذ آب، مقاومت در برابر دمای بالا و تغییرات دمایی پیدرپی، مقاومت در برابر فشار، مقاومت در برابر محیطهای اسیدی و قلیایی خورنده و دیگر ویژگیهایی است که صنعتگران همواره به دنبال آنها هستند.
بسیاری از صنایع با دما و فشار بالا به کار خود ادامه میدهند. طیف وسیعی از صنایع با مواد سمی، شیمیایی خورنده، اسیدی، دارویی و کشنده در ارتباط هستند. صنایع زیادی نیاز به اتصالاتی با درجه آببندی بسیار بالا و همچنین طول عمر بالا دارند. تمام این هدفهای مورد نیاز با ساختن این اتصالات به ثمر نشستهاند.
برای مثال وقتی کربن را به آهن تحت فرآیند و دمایی خاص اضافه میکنیم، فولاد ضدآب حاصل میشود که محکمتر و منعطفتر از آهن اولیه است. بر اساس تعداد و درصد عناصر به کار گرفتهشده برای ساختن آلیاژ، آلیاژها به دستههای تک یا چند فازی و آلیاژهای دوتایی و چندتایی تقسیم میشوند.
اتصالات آلیاژی نیز به انواع و دستههای مختلف تقسیم میشوند. برای محیطها و صنایع مختلف نیاز به آلیاژهای مختلف با خواص مختلف داریم. برخی از انواع پرکاربرد و محبوب این اتصالات را در ادامه معرفی کردهایم.
برای ساخت فولاد مقداری کربن به آهن تزریق میشود. این کربن تزریقی خاصیت انعطافپذیری بالایی به آهن داده و آهن را قادر به کنترل فشارها و ضربههای سنگین میکند. خلوص فولاد بهدست آمده با درصد کربن تزریقی به آهن رابطه مستقیم دارد.
درصد کربن تزریقی به آهن از ۰.۰۲ تا ۲.۱۵ درصد متغیر است. هرچه کربن بیشتری تزریق شود فولاد منعطفتر و مستحکمتری خواهیم داشت. اتصالات آهنی انعطافپذیر آلیاژی از آهن حرارت دیده و درصد بسیار پایینی از کربن هستند که بهجای اتصالات فولادی مورد استفاده قرار میگیرند. قیمت اتصالات آلیاژی آهن انعطافپذیر کمتر از اتصالات فولادی است.
آهن انعطافپذیر یک آلیاژ بسیار مقاوم در برابر سایش و تغییرات ناگهانی دما و فشار (شوک) است. برخی از کاربردهای اتصالات آهنی انعطافپذیر به شرح زیر هستند:
ساخت قطعات مرتبط با صنعت خودرو و حملونقل
ساخت خطوط راهآهن و شبکه ریلی
سیستمهای سرمایش و گرمایش
سیستمهای ایمنی
صنایع گازی
صنعت سلولهای خورشیدی
اتصالات لولههای فولادی سیاه و گالوانیزه
ساخت مفتول سیاه و فرآوردههای گالوانیزه
خرید اتصالات آلیاژی به همینجا ختم نمیشود. آلیاژهایی که بر پایه فلز آلومینیوم هستند یکی از پرکاربردترین این اتصالات در جهان هستند. آلومینیوم قیمت پایینی داشته و به وفور در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد.
آلومینیوم بسیار سبک و کمچگالی است؛ اما با مقاومت و انعطافپذیری بسیار بالایی که دارد، طرفداران و خواهان بسیاری در صنعت دارد. خواص مورد نیاز در صنایع مختلف مانند مقاومت در برابر محیطهای خورنده، حلالهای اسیدی، زیستتخریبپذیری، هدایت الکتریکی، هدایت گرمایی و انعطافپذیری همگی در فلز آلومینیوم جمع شدهاند.
آلیاژ آلومینیوم با عناصری مانند روی، منیزیم، سیلیکون و مس، استحکام و سختی آن را بالاتر برده و برای استفاده در صنایع مختلفی مانند خودروسازی، منیفولدها، لولهها، اتصالات، تهویههای هوا، انواع فیلتر و هواپیماسازی مناسب میکند. برخی از کاربردهای برجسته استفاده و خرید اتصالات آلیاژی آلومینیوم به شرح زیر است:
صنایع حملونقل (ساخت قطعات مورد استفاده در اتومبیلها، هواپیما و قطار)
صنایع بستهبندی و ساخت انواع جعبهها، کنسروها، قوطیها و غیره
ساخت لوازم خانگی، پنجرهها و دربها
ساخت انواع سیم و لوله
اتصالات صنعتی فولادی
یکی دیگر از این اتصالات محبوب، اتصالات فولادی هستند. برخی از کاربردهای اتصالات فولادی از قرار زیر است:
ساخت تجهیزات جراحی برنده و ضدزنگ
وسایل آشپزی
اتصالاتی مانند انواع سوپاپ، کمپرسور، فلنج، تجهیزات HT، انواع شیرآلات صنعتی و غیره
اتصالات آلیاژی برنجی و مسی نیز از دیگر اتصالات آلیاژی محبوب و پرفروش دنیای صنعت هستند. قیمت اتصالات آلیاژی نسبت به اتصالات پلاستیکی و معمولی اندکی بالاتر است. برای اطلاع بیشتر از فروش اتصالات به صفحه فروش اتصالات فوری مراجعه کنید.
در این مقاله سعی در معرفی اتصالات مختلف آلیاژی و ویژگیها و کاربردهای هر یک از آنها داشتیم. هدف از ساخت آلیاژهای مختلف رسیدن به مقاومتهایی است که در صنایع مختلف موردنیاز هستند. قیمت اتصالات آلیاژی با توجه به جنس و درصد عناصر مختلف بهکاررفته متفاوت خواهد بود.
ثبت نظر